Történetünk

Kezdet:

A hatvanas évek elején született meg az ötlet a németországi Minden városában, a karambolos javítási költségek számításának megoldására.
1968-ban a svájci Swiss Re biztosító társaság szerezte meg az Audatex rendszerhez kapcsolódó jogokat. A vezetés Zürichből irányította a rendszer fejlesztését.
Németország után Svájcban és Ausztriában kezdődött meg az Audatex programok alkalmazása.

Célul tűzték ki, hogy minden érdekelt részére (javítók, biztosítók, szakértők), egy egységes számítási módszert biztosítsanak. Az Audatex rendszer a gyártói adatbázisok feldolgozásával megteremtette a lehetőséget a kárrendezési folyamat résztvevői részére, hogy az egyértelműen ellenőrizhető kalkulációk segítségével egyszerűsítsék a javítási költségek elszámolását.
Az Audatex program automatizmusai drasztikusan lecsökkentették az árajánlatok, költség elszámolások elkészítésének idejét, valamint az ellenőrzés időszükségletét.

Kezdetben nyomtatott típusívekről, manuálisan kellett a megfelelő kódokat a programban rögzíteni, amely jelenleg már közvetlenül a grafikus képernyőn keresztül végezhető.
Eleinte jármű modellenként 60-80 alkatrészt tartalmazott az Audatex adatbázis, mára ez a szám 1000-1500-ra emelkedett.

Jelen:

Az Audatex rendszer elterjedése világszerte - az Amerikai Egyesült Államoktól Japánig - elsősorban hatalmas adatbázisának és megbízhatóságának köszönhető.
1998-ban az amerikai ADP (Automatic Data Processing, Inc.) társaság szerezte meg az Audatex irányítását. Az ADP az egyik legnagyobb független számítástechnikai szolgáltató cég a világon. Az Audatex vezérkar székhelye továbbra is Zürichben található.
Jelenleg már 21 országban alkalmazzák az Audatex programokat világszerte, 15 különböző nyelven. Az Audatex rendszer adatbázisának karbantartását és fejlesztését több mint 100 magasan képzett szakember végzi Németországban, Franciaországban és Spanyolországban.
2006-ban a Solera Inc megvásárolta az ADP kárrendezési részlegét és integrálta saját szervezetébe. Ily módon a Solera Inc. - mint a gépjármű kárrendezési szolgáltatások egyetlen globális szolgáltatója - több mint 40 országban van jelen.
2007-ben a Solera bevezetésre került a New York-i Értéktőzsdére, tovább erősítve ezzel a minőségi szolgáltatások iránti elkötelezettségét.

Magyarországon 1994 óta alkalmazzák az Audatex rendszert a gépjármű javítási költségek meghatározására. Jelenleg már az összes gépjármű kárrendezéssel foglalkozó biztosító társaság az Audatex javítási programokkal számol és mintegy 800-900 nagyobb kapacitású javító műhely készíti költség elszámolásait az Audatex rendszerrel. Partnereink a kárrendezéssel foglalkozó nagyobb szakértői irodák és számos igazságügyi szakértő is.
A központi Audatex adatbázis hazai viszonyokhoz alakítása, a márkaképviseletektől származó alkatrész árak feltöltése, a programok és adatbázisok fordítása egyaránt munkatársaink folyamatos munkájának eredménye.